Usluge

Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija bavi se popravkom karijesom uzrokovanih kavitacija i frakturiranih dijelova zuba.

Zubni karijes dokazano je najraširenija bolest današnjice. Definiran je kao lokalizirani patološki proces mikrobnog podrijetla koji dovodi do demineralizacije tvrdih zubnih tkiva.

Bakterije koje se nastanjuju na tvrdim površinama unutar usta organiziraju se u biofilm (plak). Osnovu prehrane bakterija čine ostaci hrane koji se nalaze u ustima u obliku šećera. Prilikom bakterijske probave kao nusprodukt metabolizma šećera nastaju kiseline koje dovode do demineralizacije površine zuba. Progresijom površinske demineralizacije nastaje kavitacija (šupljina), poznata kao zubni karijes.

Zadatak restorativne stomatologije je dijagnosticirati karijes, ukloniti demineralizirano i bakterijama inficirano tkivo zuba unutar kavitacije, te nadoknaditi zubno tkivo koje nedostaje adekvatnim materijalom.

Endodoncija

Prodorom bakterija do dubljih struktura dolazi do upale koja često uzrokuje jake bolove. Daljnjim širenjem duž korijenskih kanala upala progredira do kosti, i očituje se u obliku granuloma ili apscesa.

Prilikom takvih stanja potrebno je endodontsko liječenje kako bi se spriječilo širenje i daljnja progresija upale koja posljedično dovodi do gubitka zuba.

Nakon određivanja duljine korijenskog kanala specijalnim za to namijenjenim instrumentima, apex lokatorima, kombinacijom sterilnih ručnih i strojnih instrumenata provodi se čišćenje endodontskog prostora. Nakon obrade korijenski kanali se pune bioinertnim materijalima, te se ovisno o količini zubne krune odlučuje je li potrebno u kanale postaviti nadogradnju.

Dentalna protetika

Nadomještanjem zuba i potpornih tkiva bavi se dentalna protetika. Dentalna protetika kao stomatološka disciplina dijeli se na mobilnu i fiksnu protetiku, ovisno o mogućnosti skidanja nadomjestka iz usta.

Fiksno protetski radovi fiksiraju se na zube i ne mogu se ukloniti iz usta bez uništavanja rada. Prilikom izrade fiksno portetskih radova valja detaljno planirati terapiju, ovisno o rasporedu preostalih zuba u ustima te njihovom parodontnom stanju.

Mobilno protetske radove pacijent može sam vaditi iz usta kako bi adekvatno održavao oralnu higijenu. Nakon isplanirane i pacijentu predočene terapije pristupa se uzimanju otisaka i registrata kojima se pacijentova individualna situacija prenosi u zubotehnički laboratorij gdje se započinje s izradom mobilno portetskog rada.

Poliklinika Morelato ima vlastiti zubotehnički laboratoriji, dentalni tehničari su važan dio našeg tima, a mobilno protetski radovi i popravci istih izrađuju se u najkraćem mogućem roku.

Oralna kirurgija

U Poliklinici Morelato izvodimo različite oralno kirurške zahvate od kojih su najčešći:

Alveotomija je kirurški zahvat vađenja zuba, najčešće umnjaka, pri kojem se uz zub uklanja i dio kosti u kojoj je zub položen i koja onemogućava njegovo klasično vađenje.

Apikotomija je kirurški zahvat odstranjenja patološkog procesa i dijela vrška korijena endodontski tretiranog zuba.

Cistektomija je postupak uklanjanja malih cisti čeljusti.

Sinus-lift je kirurški zahvat koji se provodi u stražnje dijelu gornje čeljusti u slučaju nedovoljne debljine kosti potrebne za postavljanje implantata.

Augmentacija grebena provodi se ukoliko nema dovoljno kosti za postavljanje implantata u donjoj čeljusti.

Parodontologija

Potporno tkivo zuba – parodont čine cement korijena zuba, periodontalni ligament koji povezuje korijen zuba s kosti, alveolarna kost i zubno meso – gingiva.

Zdrav parodont čini čvrst temelj svakom zubu.

Bolesti parodonta uzrokovane su bakterijama, a kao čimbenici rizika za nastanak navode se loša oralna higijena, pušenje, nekontrolirani dijabetes i genetski faktori.

Upala započinje u površnim slojevima parodonta gdje se prvo očituje kao gingivitis, upalom zubnog mesa. Gingivitis je reverzibilno stanje koje se nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca i adekvatne oralne higijene vraća u početno stanje. Progresijom upale nakon neliječenog gingivitisa dolazi do razaranja alveolarne kosti te posljedično do gubitka parodontnog ligamenta i povlačenja zubnog mesa.

Ostale parodontološke usluge koje nudimo su i prikrivanje recesija nastalih iz drugih neupalnih razloga, te gingivektomije, odnosno postupak produžavanja kliničkih kruna.

Rendgenska dijagnostika

Digitalni ortopantomografski uređaj omogućuje snimanje panoramskih snimki čeljusti visoke kvalitete.

Cone beam CT uređaj omogućuje snimanje trodimenzionalnih snimki različite veličine polja, te moguću brzu obradu snimki i simulaciju postavljanja implantata.

Svaka od naših ordinacija posjeduje i digitalne RVG uređajekoji omogućuju trenutni prikaz slike.

Uređaji i prostorije zadovoljavaju sve standarde kako bi omogućili vama i nama najvišu moguću zaštitu, uz minimalnu dozu zračenja.

Implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja je usko povezana s oralnom i parodontnom kirurgijom, a omogućava rješavanje svih oblika bezubosti. Implatnatima se nadomješta jedan zub ili više njih bez potrebe za brušenjem susjednih zuba.

Moguća je i dodatna fiksacija potpunih proteza pomoću manjeg broja implantata i zglobnih veza koje povezuju implantat i potpunu protezu. To se posebno odnosi na vrlo često pomične donje potpune proteze.

Dentalni implantati su titanski samonarezujući vijci koji se postavljaju u ležište ispreparirano u kosti. Oni nadomještaju korijen prirodnog zuba. Postupak postavljanja implantata provodi se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan.

Dječja stomatologija

Djeca su pacijenti koji zahtijevaju iznimno strpljenje i pravilan pristup. U dječjoj stomatologiji vrlo je bitna preventiva i usvajanje navika pravilnog i redovitog održavanja oralne higijene i redovitih odlazaka na kontrolne preglede stomatologu.

Dentalnu polikliniku Morelato odlikuje dugotrajno iskustvo u dječjoj stomatologiji, pristupom, strpljenjem i lijepim pričama nastojimo djeci prikazati stomatologiju na njima zabavan način.

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem zubi. Terapija se provodi mobilnim ili fiksnim ortodontskim aparatima.

Mobilni aparati tijekom ortodontske terapije mogu se vaditi iz usta. Najčešće se koriste u terapiji mlađih pacijenata te služe za korekciju odnosa čeljusti i usmjeravanja rasta pojedinog zuba.

Fiksni aparati najučestaliji i najučinkovitiji su način izravnavanja zubi, kod pacijenata različite životne dobi. Pod pojmom fiksnog aparata podrazumijevaju se bravice zalijepljene na zube te povezane žicom koja se tokom terapije mijenja i zube pozicionira u željeni položaj.